מדרסים הם אחד מהאביזרים האורטופדיים המוכרים והנפוצים ביותר, וכמעט כל מי שסובל מכאבי רגליים מקבל מהאורטופד שלו המלצה לעשות מדרסים. אבל מהם בכלל מדרסים? איך הם בנויים? איך הם אמורים להקל על כאבי הרגליים? האם הם יעילים? ואיך נדע לבחור במדרס הנכון? אם השאלות הללו מטרידות אתכם, הגעתם למקום הנכון. הכנו כאן בדיוק בשבילכם מדריך ברור וקליט שבו נלמד את כל מה שצריך לדעת על מדרסים. מוכנים? בואו נצא לדרך!

 

מה הם מדרסים?

ההגדרה של מדרסים היא אמצעי אורטופדי שיושב בתוך הנעליים ומחליף את הרפידות המקוריות. מטרתם היא לתמוך בכף הרגל, לפזר את העומסים בצורה נכונה, ולשפר את המנח של כפות הרגליים והגוף. יש שני סוגי מדרסים: מדרסים מוכנים שניתן לבוא ולרכוש, ומדרסים בהתאמה אישית שאותם מכינים במיוחד לפי צורת כפות הרגליים של האדם. המדרסים הללו גם דורשים הכרה והבנה של הבעיות שמהם סובל האדם שעושה את המדרסים, כך שבעצם תופרים עבורו 'חליפה אישית'. מחקרים רבים הוכיחו את יעילותם של המדרסים בפתרון או במניעה של שלל בעיות אורטופדיות.

 

איך המדרסים משפיעים על כפות הרגליים?

למדרסים יש שתי סוגי השפעות על כפות הרגליים. ההשפעה הראשונה היא מכנית. המדרסים תומכים את כף הרגל ודוחפים אותה למנח מסוים על פי התכנון שלהם. הרעיון הוא למנוע תזוזות לא רצויות של כף הרגל, מכיוון שתזוזות כאלה מובילות לעומס יתר על כפות הרגליים. אחת הדוגמאות המוכרות ביותר לתמיכה מכנית היא מדרסים שנועדו לתמוך בכף רגל עם קשת שטוחה (פלטפוס). ההשפעה השנייה של המדרסים, שעליה יש מחלוקות במחקר, היא השפעה על מערכת העצבים-שרירים. יש טענה שהמגע והדחיפה של המדרסים יכולים לשנות את פעילות מערכת השרירים וכתוצאה מכף גם את מנח כפות הרגליים בצורה אקטיבית.

 

מה החשיבות של כפות הרגליים?

אם ישאלו אותנו מהו האיבר החשוב ביותר בגוף האדם, כנראה שכפות הרגליים לא יהיו במקום הראשון, בטח נשמע תשובות כמו: מוח, לב, ועוד. למעשה, כפות הרגליים הן איבר סופר חשוב בגוף האדם, מכיוון שבהן אלו שמקשרות אותנו לקרקע. הן משפיעות על כל התנועה שלנו ועל היציבות, ואם יש בהן בעיות או כאבים, כל היכולת שלנו לנוע נפגעת מאוד. על כפות הרגליים מופעל עומס כבד מאוד, וכאשר אנו רצים או קופצים העומס רק גדל. רוב התנועה שלנו כיום היא על משטחים קשים ולא טבעיים כמו כבישים ומדרכות מאספלט ובטון, והנעליים שאנו נועלים הן יותר אופנתיות מאשר אורטופדיות. כל הגורמים הללו מביאים לכך שרבים מאיתנו סובלים מפציעות ומבעיות שונות ברגליים.

 

האם אני צריך מדרסים?

הכנו כאן עבורכם רשימה קצרה של בעיות, אם אתם מזהים את עצמכם כמי שסובלים מאחת הבעיות הללו או יותר, כדאי לחשוב על מדרסים. בכל מקרה חשוב לזכור שלפני שהולכים לעשות מדרסים, כדאי מאוד להיפגש ולהתייעץ עם איש מקצוע. קבעו תור לאורטופד שעוסק בכפות רגליים או לפיזיותרפיסט שמתמחה בתחום ובקשו מהם מרשם למדרסים עם הנחיות מדויקות עבור המכון שייצר אותם. בעיות שיכולות להיפתר בעזרת מדרסים הן: כאבים בכפות הרגליים, מנח לקוי של כפות הרגליים (לדוגמה: קשתות גבוהות או שטוחות, הבדלים משמעותיים באורך הרגליים), כאבי גב או ברכיים שמתחילים לאחר זמן רב של עמידה, עייפות וכאבי רגליים.

 

איפה כדאי לעשות מדרסים?

חשוב מאוד לדעת ולזכור שמדרסים שנעשו בצורה לא מקצועית יכולים לגרום ליותר נזק מתועלת, ולכן ממש לא כדאי ללכת לעשות מדרסים אצל כל אחד. לצערנו, עולם המדרסים אינו מוסדר, ויש בו לא מעט נוכלים ושרלטנים שמתחזים לאנשי מקצוע מהשורה הראשונה. לפני שאתם הולכים למכון מסוים בדקו שמדובר על מכון מקצועי ומנוסה, שמחזיק בידע המקצועי הנדרש. אפשר להתייעץ עם רופאים או אנשי מקצוע, או עם חברים או בני משפחה שעשו בעבר מדרסים. כמובן שרשת האינטרנט היא גם כלי מצוין למחקר שכזה. מכון רציני יקבע איתכם פגישה, יבדוק היטב את כפות הרגליים שלכם, ויבדוק את הצורה המדויקת של כפות הרגליים שלכם בעזרת תחבושות גבס או סריקה תלת מימדית. אנו יכולים להמליץ לכם על אורטוקל, מכון אורטופדי מקצועי, עם שירות מעולה ומחירים מצוינים.

 

איך נשמור על המדרסים שלנו?

מדרסים הם דבר די יקר, ואנו רוצים לשמור עליהם ולא לגרום להם נזקים. בטח תשמחו לשמוע שמדרסים לא דורשים איזו תחזוקה מיוחדת או טיפולים כלשהם. עם זאת, יש כמה כללים שכדאי להקפיד עליהם וכך המדרסים שלנו ישרדו זמן רב יותר. הכלל הראשון הוא שמירה מפני חום גבוה. השתדלו שהמדרסים שלכם לא ייחשפו לטמפרטורות גבוהות. לצורך העניין, אל תשאירו אותם באוטו בקיץ. הכלל השני הוא שאסור להשתמש במדרסים עם נעל שקטנה יותר ממידת המקור שאליה הם הותאמו. אם המדרסים שלכם במידה 43, אל תנסו להכניס אותם בכוח לנעל במידה 42.

 

סיכום

אם אתם סובלים מכאבי רגליים, ברכיים, או גב, אם יש לכם בעיה רפואית כמו פלטפוס או דורבן, אין שום סיבה להמשיך 'לסחוב' את הכאבים ולנסות להתעלם מהם. הגוף שלנו מאותת לנו, ואם אפשר לטפל בבעיות האלו בצורה קלה ומהירה יחסית, למה לא לעשות את זה? זכרו, ככל שתטפלו בבעיה מוקדם יותר, יהיה קל יותר לטפל בה. אם תמשיכו להתעלם ולדחות את הטיפול, יכול להיות שמדרסים כבר לא יספיקו.