רבים מכאבי הידיים עליהם מדווחים מטופלים, נגרמים כתוצאה מפציעות החל מנפילה, תאונה או מכת אגרוף במהלך אימון מקצועי. מקורות כאב נוספים הם תנועה בלתי נכונה בשורש כף היד, פציעות ספורט, תסמונת התעלה הקרפלית ועוד. באמצעות למידת גורמי הסיכון לפגיעה בחלקי היד השונים ובחינת אמצעי הגנה לכפות הידיים, האמות והזרועות, ניתן למנוע, להפחית ולרפא כאבי ידיים. מומחי אורטוקל עם מידע מקצועי נחוץ: קחו אותו בשתי ידיים.

מקורות נפוצים לכאבי ידיים

פציעות וחבלות

פציעות וחבלות שונות כתוצאה מתאונת דרכים, פציעה על רקע אימון ספורטיבי וחבלות כתוצאה מנפילה הם גורמים ראשונים ברשימת מקורות הכאב בידיים. כאבים כתוצאה מטראומות בסגנון זה יכולים להגיע בצורה הדרגתית או באופן חד ומיידי בהתאם לסוג החבלה. חשוב לדעת כי טיפול מוקדם בפציעה באזור הזרוע עשוי להאיץ את תהליך הריפוי ולמנוע נזקים נוספים. לעיתים עשויה היד להיפגע ולחוות טראומה ראשונית אולם הכאב יופיע רק לאחר זמן או שיחמיר במקום לדעוך בצורה טבעית. סימפטום זה צריך להדליק אצל המטופל נורה אדומה והוא נדרש לפנות לבירור רפואי מקיף.

שברים בידיים

שברים בכפות הידיים, בזרועות ובאמות עשויים להתרחש כתוצאה מפגיעה של חפצים כגון כדור שנזרק בעוצמה וכן מנפילה. חבלה עשויה להתבטא בצורת שבר באחת או במספר עצמות ביד. 

נוסף לכך, ספורטאים ואנשים העוסקים בפעילות פיזית מאומצת ביותר עלולים לסבול משברי מאמץ בידיים. צורת הטיפול בשברים בידיים תותאם לסוג העצם שנשברה, למיקום שלה, למספר העצמות השבורות, לגיל המטופל ולחלקי השבר שזזו ממקומם. לעיתים רבות ימליץ הרופא המטפל על קיבוע העצמות בגבס או בסד גבס כדי לאפשר תהליך החלמה ואיחוי ללא תזוזה של העצמות.

פגיעה ברצועות

מתיחה ברצועות בידיים עשויה לגרום לנקע ואף לקרע של רצועה - מצב העשוי לגרום לתנועה חופשית של המפרקים ולכאב מוגבר. מתיחה נוספת עשויה להתרחש בעצבים ולגרום לכאב שורף/חוסר תחושה/ תחושת נימול באזור הפגוע.

שחיקת סחוסים

שחיקת סחוסים במפרקי היד השונים החל מפרק כף היד, עבור למרפק וכלה במפרק הכתף - מהווה סיבה שכיחה לכאבי ידיים. גורם השחיקה יכול להיות בעיה מולדת או עבודה מאומצת של היד הגורמת למיקרוטראומה. כאבי ידיים מאפיינים עובדי משרד רבים המשתמשים בעכבר ומקלדת שעות ארוכות מדי יום. מיקרוטראומה זו עלולה לגרום לפגיעה בלתי הפיכה ואף נקראת לפי חוק תאונת עבודה.

אזור שכיח בו מתרחשת הפגיעה הוא במפרק בסיס האגודל. פגיעה זו נפוצה יותר אצל נשים בהתאם לתנאים תעסוקתיים וגנטיים.

תסמונת התעלה הקרפלית

תסמונת התעלה הקרפלית היא תסמונת לכידה עצבית נפוצה ביותר והיא מתבטאת באמצעות לחץ של הרצועה הקרפלית על העצב המדיאני שעובר דרכה. 

לחץ זה גורם לכאב באצבעות ובדרך כלל מורגש בצורה חמורה יותר דווקא בשעות הלילה והבוקר המוקדמות. כאבים אלו עשויים להפריע לשינה. היעדר טיפול יגרום להחמרת הלחץ העצבי עד לחוסר תחושה במקום. תסמונת התעלה הקרפלית מאובחנת על ידי מומחה לכף יד ותטופל באמצעות פעולה כירורגית של שחרור הרצועה הלוחצת על העצב.

דלקת בגידים

דלקת מסוג זה מתפתחת הודות לחבלה, מחלה דלקתית במערכות שונות בגוף או כתוצאה משימוש מוגבר במפרק. לאבחון מקור הבעיה השפעה מכרעת על בחירת דרך הטיפול האפקטיבית. קיים מבחר טיפולים גדול לטיפול בדלקות גידים: החל מטיפול פרא רפואי של ריפוי בעיסוק, שימוש בסד לקיבוע כף היד, נטיל תרופות נוגדות דלקת ואף טיפול ניתוחי להסרת רקמות דלקתיות.

דלקת במפרקים

דלקת זו נובעת לרוב ממחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת את סחוסי הגוף מה שגורם להם להרס וממילא החיכוך בין העצמות מורגש ונגרם כאב. 

איך ניתן למנוע ולהקל על כאבי ידיים כתוצאה משחיקה?

פעמים רבות הטיפול האופטימלי למניעת כאבי ידיים כולל אימוץ אורח חיים ופעילות גופנית מותאמת לצד תנועה מדויקת: תנוחה נכונה של הידיים בזמן הקלדה ושימוש בעכבר מחשב, הגבהת כיסא העבודה כך שהידיים יהיו במנח נכון, שימוש במדרסים אורטופדיים לשיפור היציבה ומניעת כאבי כתפיים וזרועות על ידי הימנעות מנשיאת משאות כבדים יתר על המידה.

בשחיקת סחוסים חשוב לפעול למניעת החיכוך ושימוש באביזרים אורטופדיים שתפקידם למנוע ככל האפשר את פעולות השחיקה החוזרות ונשנות. 

טיפולים ביולוגיים

טיפולים ביולוגיים נפוצים כיום כטיפול במצב של שחיקת סחוס וכאבי ידיים. בטיפול ביולוגי תוזרק למפרק הפגוע פלזמה העשירה בטסיות המכילה הורמוני ריפוי המופקים מדם המטופל ומאיצים את תהליך הריפוי.

זריקת סטרואידים לתוך המפרק

קיימת דרך טיפול הכוללת הזרקה של חומצה היאלורונית או סטרואידים לצורך סיכוך של המפרק למניעת חיכוך בין העצמות.

פעולה כירורגית

לעיתים לא מן הנמנע לבצע ניתוח כגון: כאשר מאובחנת תסמונת חמורה של לחץ הרצועה על העצב באזור התעלה הקרפלית או אם כאבי שחיקה סחוסית אינם חולפים באמצעות טיפולים שמרניים אחרים. ניתוחים אלו ניתן לבצע בצורה ארתרוסקופית זעיר-פולשנית על ידי מנתחים בעלי ניסיון בתחום.

גבר אוחז בידו בגלל כאב

כאבי ידיים - מתי לפנות לייעוץ רפואי?

במקרה בו המטופל חווה תחושת כאב שמקורה בכיווץ שרירים אחרי פעילות גופנית או במקרה של נקע קל - אין צורך לפנות לרופא וניתן להסתפק בטיפול הכולל את קירור האזור הכואב ושימוש במשככי כאבים ללא מרשם רופא.

עם זאת, במידה והכאבים נמשכים מספר ימים ברצף, קיימת נפיחות באזור או כאשר הכאב הולך ומתגבר עם הזמן - כאן חובה לפנות לבדיקת רופא.

נוסף על כך, במקרה בו הכאב מופיע גם בזמן מנוחה או שהוא גורם להתעורר מהשינה - חשוב לבדוק את מקור הבעיה באמצעות ייעוץ עם גורם רפואי מתאים.

כאב משמעותי לאחר חבלה או נפילה, חולשה, איבוד תחושה וכן עיוות בכל אחד מחלקי היד - גם הם מצריכים בירור רופא על מנת שימליץ על טיפול לריפוי האזור ומניעת החמרה במצב.

צמצום סיכונים לכאבי ידיים 

אין אפשרות למנוע במאה אחוז תחלואה וכאבים בידיים. עם זאת ניתן להפחית חשיפה לגורמי סיכון. להלן מספר המלצות מפי מומחי אורטוקל:

  • הקפידו על צריכת סידן יומית בכמות מספקת. מרבית המבוגרים נדרשים ל-1,000 מ"ג ביום לפחות ונשים מעל גיל 50 נדרשות ל-1,200 מ"ג לכל הפחות. נוסף על כך מומלצת פעילו גופנית ייעודית לבניית עצם.
  • מניעת חבלות כתוצאה מנפילה - קיימים אמצעי הגנה שונים להפחתת סיכוני נפילה בעיקר בגילאים מתקדמים - כך למשל נעליים יציבות עם מדרסים אורטופדיים בעלות סולייה שרמת החיכוך שלה עם הקרקע גבוהה. נוסף על כ יש להקפיד על תאורה מספקת בכל חלקי הבית, שימוש במעקות בטיחות, שימוש בשטיחון אמבט למניעת החלקה ועוד.
  • הקפדה על מנחים נכונים של הזרועות, האמות וכפות הידיים בעבודה משרדית. מומלץ להשתמש בעכבר ומקלדת ארגונומיים המאפשרים הפחתה למינימום של לחץ על כפות הידיים. 
  • שימוש במדרסים אורטופדיים למניעת לחץ ובעיות יציבה הפוגעים באזור חגורת הכתפיים והזרועות.

לסיכום

לכאבי ידיים גורמים שונים ודרכי טיפול מגוונות החל מחבלות ופציעות ועד למחלות ניווניות. בכל מקרה בו כאב הידיים אינו חולף מעצמו תוך מספר ימים יש לפנות לייעוץ רפואי. שימו לב כי פעמים רבות סביבת עבודה ארגונומית מותאמת מסייעת בהפחתת כאבים באצבעות הידיים, בשורש כף היד ובזרועות וכן שימוש באביזרים אורטופדים ייעודיים.